Stel je voor:
je gaat op kamp en je vindt het zó spannend dat je er bijna niet van kunt slapen. Of je moet een presentatie geven op school, maar het idee dat iedereen je dan aankijkt geeft je zoveel spanning dat je er misselijk van wordt. Het zijn voorbeelden uit het dagelijks leven, we komen ze allemaal af en toe tegen.
Wat doen deze situaties met jouw gevoel? Merk je het ook in je lijf, doordat je bijvoorbeeld buikpijn krijgt of niet meer zo goed kunt opletten in de klas?

Weet je dat er een hulpmiddel is om met deze situaties om te gaan?
Het is De Helpende Hand. Hiermee zet je op een rijtje wat er gebeurt. Je ontdekt wat je nou eigenlijk voelt, hoe je anders kunt denken en dóen en wie jou kan helpen. Hierdoor kun je je fijner en veerkrachtiger gaan voelen, voor nu en later.
Superhandig, want je hand heb je altijd bij je!

Wat is De Helpende Hand?
De Helpende Hand komt oorspronkelijk uit Noorwegen en wordt daar al jaren gebruikt door kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten, coaches en anderen die met kinderen en jongeren werken. Het is een praktisch eerste hulpmiddel bij alledaagse en veelvoorkomende moeilijke situaties. Het helpt voorkomen dat kleine zorgen groter worden. 

De methode is gebaseerd op het gedachtegoed van de Cognitieve Gedragstherapie en werkt onder andere met Rode (niet-helpende) en Groene (helpende) gedachten. Met behulp van zes vragen, gekoppeld aan de vingers en de handpalm, krijgt iemand overzicht over de situatie. Kinderen en jongeren ontdekken dat ze mogelijkheden tot hun beschikking hebben om ook déze gebeurtenis te hanteren. Op hun beurt kunnen ze er ook anderen weer een handje mee helpen. Ouders en professionals kunnen De Helpende Hand gebruiken als oplossingsgericht gesprekshulpmiddel wanneer een kind/jongere ondersteuning nodig heeft. 

Boekjes
Het boekje over De Helpende Hand is geschreven in twee versies, één voor kinderen en één voor jongeren. Beide boekjes zijn qua voorbeelden en taalgebruik aangepast aan de leeftijdsgroep.

In het boekje lees en leer je over Rode en Groene gedachten, de kracht van gedachten, de invloed daarvan op je gevoel en andersom. Daarna wordt De Helpende Hand, met voorbeelden uit het dagelijks leven, duidelijk uitgelegd. 

Er is in het boekje ruimte om te oefenen. Via de website www.uitgeverijpica.nl zijn de boekjes te bestellen en de handreiking en werkbladen te downloaden. Deze zijn ook te vinden op mijn website.

De Helpende Hand, voor kind en ouder

Goed om te weten
Het brein achter De Helpende Hand is de Noorse psychologe Solfrid Raknes. Zij schreef ‘Psykologisk Førstehjelp’ al meer dan 10 jaar geleden. In Noorwegen hebben er minstens 900.000 kinderen/jongeren én volwassenen kennisgemaakt met De Helpende Hand en een onbekend aantal in de overige Scandinavische landen. In Libanon hebben er 20.000 kinderen, vooral Syrische vluchtelingen, begeleiding gehad met behulp van de Helpende Hand. Dat wordt op dit moment verder uitgebreid naar Jordanië, Syrië, Irak, Turkije, Oekraïne en de VS.