Elk kind weet dat het handig is een pleister te plakken op een schaafwond, maar welk kind weet hoe hij om kan gaan met een lastige situatie waarin onprettige gevoelens de overhand hebben?

‘De Helpende Hand. Eerste Hulp in lastige situaties’ is de vertaling van een Noorse methode (‘Psykologisk førstehjelp’) voor kinderen en jongeren in de leeftijd van ongeveer 6 – 18 jaar. Het is een hulpmiddel om alledaagse en veel voorkomende lastige situaties beter te hanteren.
Met behulp van een Helpende Hand krijg je overzicht over wat er aan de hand is en wat je kunt doen.

Boekjes
Er is een kinderboekje en jongerenboekje. Na een introductie over alledaagse moeilijke situaties geven de boekjes uitleg over gevoelens en dat er verschillende gradaties zijn. Vervolgens worden de begrippen ‘Rode gedachten’ en ‘Groene gedachten’ geïntroduceerd. Tenslotte wordt beschreven welke dingen je kunt doen om jezelf te helpen mét of zonder steun van mensen in je omgeving.

               

Project ‘Een Helpende Hand voor jou!’
Het brein achter ‘Psykologisk Førstehjelp is de Noorse psychologe Solfrid Raknes. Het materiaal wordt in Noorwegen al meer dan 10 jaar met goede resultaten gebruikt door ouders en coaches, op scholen, kinderopvang en in de jeugdgezondheidszorg. Ik vind het praktisch, begrijpelijk en handzaam. Een Helpende Hand kan voorkomen dat kleine zorgen grote zorgen worden.

Ik ben in 2017 in samenwerking met Solfrid Raknes voor drie jaar het project ‘Een Helpende Hand voor jou!’ gestart om de methode in Nederland te introduceren, uit te proberen én te evalueren. Ik heb het vertaald en bewerkt.
De Helpende Hand en zéker ook de Rode en Groene beer zijn met veel enthousiasme ontvangen. Veel kinderen, jongeren én volwassenen hebben ontdekt dat VOELEN, DENKEN en DOEN met elkaar te maken hebben. Door te oefenen hebben ze ervaren dat ze zichzelf net zo goed ‘uit de put’ als ‘in de put’ kunnen denken en doen.

In de boekwinkel!
Sinds 12 mei zijn de boekjes te koop bij Uitgeverij Pica. Ik hoop dat veel mensen met de Helpende Hand kennis zullen maken en hem gaan gebruiken om met hobbels op hun weg om te gaan.

Binnenkort verschijnt op mijn website meer informatie over workshops voor ouders en helpers.

Neem graag contact op als je meer informatie wilt!