Pleinverhalen is een training bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar met milde sociaal-emotionele uitdagingen in hun dagelijks leven. Dit is terug te zien in hoe zij omgaan met zichzelf en/of anderen. Sommigen zitten niet lekker in hun vel en trekken zich terug. Anderen klagen over buik- of hoofdpijn, zijn snel zenuwachtig, verdrietig of boos en piekeren veel. Er zijn ook kinderen die juist veel ruimte innemen.

Gekozen is voor een trainingsconcept gebaseerd op een verhaallijn: een plein waar kinderen elkaar ontmoeten. Anders dan in de meeste trainingen staan niet alleen de oefeningen centraal, maar is de verhaallijn even belangrijk. Pleinverhalen is daarmee leerzaam, maar ook heel herkenbaar! En leren is het effectiefst als een training past in de belevingswereld én leuk is.

Pleinverhalen vindt plaats op een fictief plein. Op het plein gebeurt iedere dag van alles: leuke dingen, maar ook lastige of minder leuke dingen. Deze situaties zijn het uitgangspunt voor het leren van sociaal-emotionele vaardigheden. Omdat de situaties zo herkenbaar zijn, is het voor kinderen eenvoudig om ze te verbinden aan eigen ervaringen.

Pleinverhalen is een groepstraining. Kinderen kunnen van elkaar leren door naar elkaar te kijken, door samen te oefenen, door elkaars ervaringen te horen, maar ook door feedback van elkaar te ontvangen.

Pleinverhalen werkt aan een aantal sociaal-emotionele vaardigheden expliciet.
Het gaat om: contact maken, stop/nee zeggen, vragen of je mee mag doen, reageren op afwijzing, sorry zeggen, samenwerken/overleggen, complimenten geven en complimenten ontvangen. Daarnaast is er ruime aandacht voor de relatie tussen voelen, denken en doen. In de bijeenkomsten zijn hiervoor oefeningen ingebouwd.

Andere vaardigheden komen meer impliciet aan bod: jezelf voorstellen, anderen groeten, luisteren naar de ander, vragen of je iets mag lenen, feedback geven, feedback ontvangen, complimenten geven, een probleem oplossen en iemand bedanken.

Ouders en leerkrachten krijgen na afloop van iedere trainingsbijeenkomst een samenvatting van de bijeenkomst toegezonden, inclusief de luisterverhalen van de bijeenkomst. Ook krijgen zij uitleg over de thuisopdracht voor de komende week.

Pleinverhalen is in 2022 ontwikkeld in Rotterdam door een aantal trainers, jeugdwerkers, theatermakers, beleidsmakers en wetenschappers. Tijdens het ontwikkelproces zijn elementen met kinderen uitgeprobeerd. De training sluit daardoor goed aan op de wetenschappelijke kennis over effectieve interventies én op de belevingswereld van de kinderen. De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van twee uur én een terugkombijeenkomst na een aantal weken.

Ik geef deze leerzame en leuke training samen met mijn collega Anouk Markerink. Wij werken samen onder de naam Krachtzoekers. De gemeente Lochem vergoedt Pleinverhalen voor kinderen die in de gemeente wonen.

Een ouder over Pleinverhalen: “We zijn jullie dankbaar voor jullie bijdrage aan de ontwikkeling van onze zoon. Jullie warme persoonlijkheid, kennis en ervaring hebben gemaakt dat hij zich veilig voelde en openstond om te leren. Hij heeft bouwstenen meegekregen, waar hij nog vaak op terug kan vallen en steun aan heeft. Ieder kind gunnen we ‘jullie’!”