Faalangst en/of (examen)stress
Er zijn veel jonge mensen die last hebben van onzekerheid, faalangst of (examen)stress. Je bent dus zeker de enige niet. Faalangst levert veel stress op en kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Het is een irreële angst, die wel heel reëel aanvoelt. Je kunt het pas veranderen als je toegeeft dat je er last van hebt en gemotiveerd bent te gaan oefenen. Je hoeft er echt niet je hele leven last van te hebben!
Ik organiseer workshops waarin je leert anders om te gaan met je zenuwen. Ik reik je verschillende tools aan, zodat je kunt toepassen en combineren wat bij jou past. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen.

Je kunt individueel of groepsgewijs met je onzekerheid, faalangst en/of examenstress aan de slag.

 

Rots & Water
Rots & Water is een training voor kinderen en jongeren. Het is een Nederlands, wetenschappelijk effectief bewezen training voor fysieke, mentale en sociale weerbaarheid die wereldwijd wordt ingezet.

Rots en Water boek_trainingDe bouwstenen van Rots & Water zijn zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen. Deze thema´s worden in het programma door 4 rode draden met elkaar verbonden:

  • Het leren gronden (stevig en ontspannen staan), centreren (adem in de buik) en concentreren (het richten van de aandacht/focus).
  • De ontwikkeling van de driehoek: lichaamsbewustzijn – emotioneel bewustzijn – zelfbewustzijn. Emoties drukken zich in het lichaam uit in de vorm van spierspanningen. Meer bewustzijn van het lichaam kan leiden tot meer inzicht en ervaring in de eigen reactiepatronen en een vergroot vermogen tot zelfbeheersing.
  • De ontwikkeling van fysieke communicatievormen als basis voor de ontwikkeling van andere, meer verbaal georiënteerde, vormen van communicatie.
  • Het Rots & Water concept. De harde, onwrikbare rotshouding versus de beweeglijke, verbindende waterhouding.

ROTS:
Weet wie je bent
Weet wat je wilt
Weet wat je doet

WATER:
Vriendschap, verbondenheid en samenwerking

Rots & Watertrainingen geef ik zowel individueel als in een kleine groep. Ik verzorg ze met open inschrijving en op aanvraag.

 

Kernvisie
Ieder mens denkt op 4 verschillende manieren; visueel (in beelden), auditief (op het gehoor), kinesthetisch (met het gevoel) en digitaal (met het verstand). We gebruiken al deze denksystemen, maar hebben wel voorkeuren in het gebruik van deze systemen.

Kernvisie Krachtig anders leren_trainingVeel kinderen met leerproblemen hebben een voorkeur om visueel/kinesthetisch te denken. Dus in beelden én met hun gevoel. Juist deze combinatie zorgt voor een andere leerstijl van deze kinderen. We noemen dit een rechtsgeoriënteerde leerstijl.
Kijken we naar onze hersenen, dan zien we een linker- en een rechterhersenhelft. Links zit onze ratio, zoals het beredeneren, tekenherkenning als woorden, cijfers, letters, getallen, maar ook de analyse, volgordes, logica en details. De rechterhersenhelft verzorgt emotie, ritme, ruimtelijk inzicht, overzicht, verbeelding, dagdromen, kleurherkenning, muziek en gevoel. Zo zijn er mensen met een linksgeoriënteerde denk- en leerstijl en mensen met een rechtsgeoriënteerde denk- en leerstijl.

De Kernvisiemethode leert kinderen (en volwassenen) met een rechtsgeörienteerde leerstijl diverse technieken aan om lesstof zelf visueel op te slaan, te automatiseren en blijvend te kunnen reproduceren. Zij worden zelf verantwoordelijk voor de oplossing, maken gebruik van hun persoonlijke kracht en krijgen daardoor weer plezier in leren. Omdat de resultaten direct zichtbaar zijn heeft dit meestal gelijk positief effect op de motivatie en het zelfbeeld.

Wat kan er aan de orde komen?

  • Lezen
  • Spelling
  • Lange klank/ korte klank
  • Twee letterklanken (eu, au, ou etc.)
  • Tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooid deelwoord
  • Automatisering rekensommen en de toepassing ervan
  • Automatisering tafels en de toepassing ervan
  • Klokkijken
  • Topografie
  • Leren van grote teksten

Het traject
In 6 tot 8 weken leer ik je de technieken van de Kernvisiemethode. We spreken steeds om de twee weken af zodat je de gelegenheid hebt het geleerde te oefenen en het je eigen te maken. Bij kinderen hebben ouders hierbij een belangrijke begeleidende rol.